Våra föreläsningar

Medalgon agentur arrangerar följande öppna föreläsningar, sorterat efter bokstavsordning. Föreläsningarna vi arrangerar varierar från termin till termin - de föreläsningar vi har haft under tidigare terminer kan bokas direkt till din arbetsplats.

Vill ni se vilka föreläsningar som finns nära er, se respektive ort. Vill ni boka någon föreläsare till er? Kontakta oss på 08-28 66 90 eller maila till peter.wittorf@medalgon.se.

speaker image

All You Need Is Love-5 nyanser av kärlek

Rollen som anställd pedagog inom förskola och skola kan ibland kännas orättvis från hårda och tuffa föräldrar som lägger sig i personalens arbete. Ofta är det frågor som man av etiska skäl inte kan delge all informationvtill föräldrar, vilket komplicerar ett bemötande.

Å andra sidan, vardagen som förälder kan ibland kännas ändlös med all organisation, att hämta, lämna, följa upp, tvätta, handla, laga mat och hjälpa med läxor. Allt vi behöver är kärlek. Men ibland hade det inte suttit fel med lite egentid, lediga timmar och ostörd sömn.

Målgrupp: Pedagoger inom förskola, skola, fritids, kultur och vårdpersonal.


speaker image

Att (över)leva med ADHD-den svåra superkraften

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! - Anna Ekström gymnasieminister"

En berättelse om ett liv som havererar i missbruk och misär och om vändpunkten när Georgios, 25 år gammal, diagnosticerades med ADHD. Aktuell med boksläpp i januari 2017.
Ta del av av metoder för bemötande och förhållningssätt för den som arbetar/lever med/kring någon med ADHD-diagnos.

"Mycket bra föreläsning - Tar tag ända in i själen!" Deltagare Jönköping


speaker image

Att stoppa stress hos barn och deras viktiga vuxna - inklusive dig själv!

Att varje dag erbjudas en stund i lugn och ro samt att få hjälp med att förstå och reglera sina känslor är några av nycklarna till minskad stress, ökad hälsa och bättre relationer. Oavsett ålder.

Forskning visar att förmågan att sätta ord på känslor minskar stressen mer än många andra metoder. Det och att kunna tala lugnande till sig själv. Under föreläsningen får du konkreta tips för hur du hjälper barn - och dig själv - att utveckla dessa förmågor samt ökad insikt i forskningen bakom detta.


speaker image

Barn beter sig bra, om de kan - en föreläsning för dem som vill kunna förstå

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! - Anna Ekström gymnasieminister"

Dagens barn spenderar allt mer tid på förskola och skola, i allt större barngrupper. Många föräldrar har blivit osäkra i sin föräldraroll. Det här påverkar barnen, de försöker kommunicera sin frustration genom bråk, skrik, gränssökande, eller självskadebeteende.

“VAD ÄR DET som gör att det här barnet får utbrott?"


speaker image

Barn gör inte som vi säger utan som vi gör – så hur gör vi då?

Utveckla ditt ledarskap/föräldraskap! Genom att stärka och berömma er själva och varandra följer barnen efter och ni får en positiv stämning, bättre relationer och stärkt självkänsla. 

Helenas egen erfarenhet från särskola och skola varvas med aktuell forskning och verktyg som stärker såväl individer som team.

"Helena föreläser på ett professionellt och inspirerande sätt. En kväll utan pekpinnar, med mycket skratt och boost"


speaker image

Bra studieteknik-Bonus för alla

Varför är bra studieteknik viktigt?

- Föräldrar vill att det skall gå bra för deras barn

-Barn/Ungdomar vill ha erkännande och bekräftelse på att de lyckas med sina studier

- Varje skola/skolledning/lärare vill kunna visa goda studieresultat

 

Med sin föreläsning om studieteknik lär Mia ut hur man kan läsa effektivare och skapa struktur.

Alla är vi olika. Du får inblick i hur just du fungerar och tips på verktyg som kan passa din inlärningsstil.

Sedan 15 år har hon inriktat sig på att hjälpa elever att hitta sin inlärningsstil och nå bra studieresultat och även att vägleda lärare med kurser och föreläsningar i studieteknik.


speaker image

Den Lyckliga Pessimisten

Över 1.000 pessimister i Stockholm  bokade sig!

Jan Bylund & Mattias Lundberg presenterar en humorföreställning om optimist-maffian, självhjälpsböcker och hysterisk mindfulness.
Trots positivt tänkande och lyckobringande mantran är vi inte lyckliga hela tiden.  Med lika delar psykologi och humor levereras träffsäkra analyser med hög igenkänningsfaktor...


speaker image

En fot i golvet

PROFESSIONELLT OCH TRYGGT BEMÖTANDE

Att arbeta med människor innebär ibland att möta personer som av olika anledningar har det tufft i livet. Deltagarna bjuds in att reflektera och delta aktivt i ett samtal om hur vi kan behålla ett närvarande, tryggt och öppet förhållningsätt, även i det svåra.


speaker image

Ett bipolärt hjärta

Rebeccas berättelse är blottande och tung men du lämnar föreläsningen med en känsla av glädje, hopp och ökad kunskap!

"Du satte verkligen ord på så många känslor"   " Så jävla bra!"   " Himla fint! Öppet och ärligt. Informativt och personligt. Topp!"


speaker image

Ett Nej är alltid ett Nej!

Kroppslig integritet, sexuella övergrepp och kränkningar är ett stort och viktigt ämne. Med Yvonne Kullenstjärnas hjälp får du mod att våga se och att våga fråga, samt kunskap om hur vi kan skydda våra barn och ungdomar. Var med och gör skillnad! 

Yvonnes föreläsning bjuder på kunskap, hopp och glädje.

 


speaker image

Fokus på ADHD - Bo Hejlskov Elvén och Georgios Karpathakis

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! - Anna Ekström gymnasieminister"

En spännande dag med Sveriges nu hetaste psykolog Bo Hejlskov Elvén och grundaren av Underbara ADHD®.  Georgios Karpathakis.

De kommer båda att prata om ADHD, dels ur ett historiskt samhällsperspektiv, dels jordnära med Georgios egna erfarenheter som kunde slutat i en katastrof.
" Två fantastiska föreläsningar som kompletterade varandra, de var också känslomässigt berörande"


speaker image

Hjärna, gener och j-ar anamma – hur barn lär

Ny bok - Ny föreläsning! (Pris endast 395 kr!)
Barn är inte bra eller dåliga, de är snabba eller långsamma på att lära.

Torkel lyfter fram betydelsen av kognitiv träning  - ta del av fascinerande inblickar i ny forskning! Du lär dig även mer om olika typer av motivation och betydelsen av ett inre driv; ett "jäklar anamma"! 

Med dig från föreläsningen tar du fakta och konkreta tips: Så underlättar du barnets inlärning! 


speaker image

Jag är inte Pappa till en skitunge, jag är Pappa till Stålmannen

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! - Anna Ekström gymnasieminister"

Fredrik Westins historia är ingen enkel färd längs E4:an. Det är en snårig resa genom byråkratins irrvägar som rör och berör, förskola, skola och socialtjänst. Allt berättat med stor ödmjukhet. Här finns erfarenheter och lärdomar att ta till sig inom socialvård, förskola och skola, liksom som medmänniska. 


speaker image

Jobbiga samtal med besvärliga personer - 2.0

När är ett samtal jobbigt?
Det kan vara en mängd olika situationer, troligen baserat på att:

Visst älskar vi föräldrar som citerar "Skollagen" och använder den som argument.
Vi tycker olika
Tänker olika
Tänker inte alls
Har olika uppfattning om vad som hänt, vad som borde ha hänt
Felaktig information


speaker image

Kreativitet och glädje i barnuppfostran – lösningsfokuserad psykologi

Hur den lösningsfokuserade psykologin revolutionerar vårt sätt att tackla utmaningar med barn och ungdomar. Ben Furman är den internationellt välkände finländske psykiatriker som blivit synonym med lösningsfokuserade arbetsmetoder inom familjeterapin.

Han står bakom böcker som  "Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom", Barn är smarta m.fl. Ben Furman har haft ett eget tv-program (ca. 130 avsnitt) i Finland som behandlade mänskliga bekymmer/problem. I Finland har han blivit något av en folkbildare.

"Bakom varje klagomål, finns ett önskemål" - Ben Furman


speaker image

Lyckade möten

Hur kan alla dessa möten utvecklas så att vi trivs tillsammans och når fina resultat i verksamheten? Och hur skapar vi lyckade möten med personer som vi upplever är kritiska, besvärliga eller är energitjuvar – samtidigt som vi behåller lugnet?

Lär dig tre-stegs-modellen, ta del av den vetenskapliga forskningen och få kunskap kring hur du tillämpar metoden – och framförallt upplev metoden på plats så att du kan använda den direkt i dina dagliga möten.


speaker image

Mindfulness i praktiken

Målgrupp
Alla är välkomna – nyfikna, nybörjare och du som vill repetera.
Mindfulness är en tillgång för alla i arbetslivet, men speciellt för chefer med personalansvar och personal som arbetar med bemötande och samtal såsom handläggare och medarbetare inom skola, vård och omsorg.
 


speaker image

Mr Tourette och Draken

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! - Anna Ekström gymnasieminister"

"Pelle Sandstrak ska precis genomgå en hjärnoperation på Karolinska sjukhuset i Stockholm för att äntligen bli av med de tvångshandlingar han lidit av hela livet.

Men strax innan han blir nedsövd får Pelle ett av sina tics, han tar tag i kirurgens näsa och vrider om för att i nästa ögonblick göra en kullerbytta. Den store, välkände hjärnkirurgen – som är misstänkt lik John Cleese i Pelles ögon – ser en odefinierbar kreativitet hos sin svårt sjuke patient och beslutar sig för att vänta med operationen. Det blir Pelles räddning."


speaker image

Mr Tourette och jag, 2.0 - vad hände sedan?

Länge styrdes Pelles liv av tics, tvångsritualer och okontrollerade infall. Han sticker inte under stol med att beteendet drev lärare, kamrater, kollegor till vansinne...
Tiden är mogen för att höra fortsättningen av Pelles Sandstraks fantastiska ”life story”. Den här gången tar vi ett djupare dyk i vägen framåt. "A must see performance whatever you do in life"


speaker image

Mr Tourette och jag, 97% katastrof eller 3% hopp!

Pelle Sandstrak trollbinder sin publik med en berättelse som är kryddstark, mustig, ljuvlig, själsfylld, omvälvande och berörande in i minsta cell - Obs publikord!

"Ett penseldrag. Och ett till. Hupp! Pelle Sandstrak färglägger tillvarons alla gråskalor. Med en kavalkad av gester."
Tidskriften Föräldrakraft.


speaker image

Näthat, nätkärlek och nätmobbning

I föreläsningen tar hon upp teman som mediepaniker, resonerar kring möjliga risker och hur vi bäst hanterar dem.

Föreläsningen ifrågasätter våra föreställningar om nätet och de vanligaste fördomarna pekas ut. Samtidigt ger den redskap till ett rimligare förhållningssätt till ungas nätanvändning.


speaker image

Strategier för vardagen-fokus bemötande Pelle Sandstrak, Bo Hejlskov

Arbetar du inom (kriminal) vård, skola eller omsorg och möter människor med inlärningssvårigheter, funktionsnedsättningar eller som har problemskapande beteenden? Då är du välkommen till en heldag med fokus på bemötandefrågor "Mr Tourette" Pelle Sandstrak och psykolog Bo Hejlskov Elvén (heldag).